Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι σκληρό για ψωμί)
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml σπορέλαιο (ή ελαιόλαδο ελαφρύ)
  • 150 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 3 μεγάλα αυγά (ένα για το άλειμμα)
  • 20 γρ. νωπή μαγιά μπύρας (ή 7 γρ. ξηρή μαγιά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία (προαιρετικά, για πιο αφράτα κουλούρια)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Λίγο αλάτι
  • Σουσάμι ή χρωματιστή τρούφα για το πασπάλισμα
  • Κόκκινα αυγά για το στολισμό (προαιρετικά)
    Εκτέλεση:
  • Ετοιμασία της μαγιάς (αν χρησιμοποιήσεις νωπή): Σε ένα μικρό μπολ, διαλύεις τη νωπή μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Ανακατεύεις απαλά και αφήνεις το μείγμα σε ζεστό μέρος για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Αν χρησιμοποιήσεις ξηρή μαγιά, μπορείς να την ανακατέψεις απευθείας με το αλεύρι.
  • Ανάμειξη των στερεών υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο της κουζινομηχανής σου, ανακατεύεις το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την αμμωνία (αν χρησιμοποιήσεις). Προσθέτεις το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.
  • Προσθήκη των υγρών υλικών: Κάνεις μια λακουβίτσα στο κέντρο των στερεών υλικών και ρίχνεις το σπορέλαιο και τα 2 αυγά. Αν χρησιμοποίησες νωπή μαγιά, προσθέτεις και το μείγμα γάλακτος-μαγιάς. Αν χρησιμοποίησες ξηρή μαγιά, προσθέτεις απευθείας το χλιαρό γάλα.
  • Ζύμωμα: Αρχίζεις να ανακατεύεις τα υλικά με ένα κουτάλι ή με τον γάντζο της κουζινομηχανής σε χαμηλή ταχύτητα. Σταδιακά, ενσωματώνεις το αλεύρι από τις άκρες προς το κέντρο. Ζυμώνεις για περίπου 8-10 λεπτά (περισσότερο αν το κάνεις με το χέρι), μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (αν κολλάει λίγο, πρόσθεσε ελάχιστο αλεύρι).
  • Πρώτο φούσκωμα: Σκεπάζεις τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνεις σε ζεστό μέρος για περίπου 1-1.5 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Πλάσιμο των κουλουριών: Παίρνεις μικρές ποσότητες ζύμης και τις πλάθεις σε διάφορα σχήματα (πλεξούδες, σαλιγκαράκια, κοτσίδες κ.λπ.). Αν θέλεις να βάλεις κόκκινα αυγά, τα τοποθετείς στο κέντρο των σχημάτων πριν το ψήσιμο.
  • Τοποθέτηση στο ταψί: Στρώνεις ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετείς τα κουλούρια αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους.
  • Άλειμμα και πασπάλισμα: Χτυπάς ελαφρά το αυγό που άφησες και αλείφεις με αυτό τα κουλούρια. Πασπαλίζεις με σουσάμι ή χρωματιστή τρούφα.
  • Δεύτερο φούσκωμα (προαιρετικά): Μπορείς να αφήσεις τα κουλούρια να φουσκώσουν για άλλα 15-20 λεπτά σε ζεστό μέρος για να γίνουν πιο αφράτα.
  • Ψήσιμο: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170-180°C. Ψήνεις τα κουλούρια για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
  • Κρύωμα: Αφήνεις τα κουλούρια να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μια σχάρα πριν τα αποθηκεύσεις σε αεροστεγές δοχείο.
    Μυστικά για επιτυχία:
  • Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό, όχι καυτό, για να μην σκοτώσει τη μαγιά.
  • Μην προσθέσεις όλο το αλεύρι αμέσως. Πρόσθεσε σταδιακά, καθώς κάθε αλεύρι απορροφά διαφορετική ποσότητα υγρών.
  • Μην ζυμώσεις υπερβολικά τη ζύμη, γιατί θα γίνουν σκληρά τα κουλούρια.
  • Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο σου.
    Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!