Η βασιλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό κέικ που φτιάχνεται κάθε πρωτοχρονιά. Είναι γεμάτη αρώματα και συμβολίζει την τύχη για τον νέο χρόνο.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής, αλλά ας δούμε μια κλασική και εύκολη εκδοχή:
Υλικά:

  • 300 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
  • Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
  • 1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 αυγό
  • Φιλέ αμυγδάλου για διακόσμηση
    Εκτέλεση:
  • Προετοιμασία: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα.
  • Χτύπημα: Σε ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.
  • Ένωση υλικών: Ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
  • Προσθήκη του νομίσματος: Πριν βάλουμε τη ζύμη στη φόρμα, κρύβουμε μέσα της ένα μικρό νόμισμα.
  • Ψήσιμο: Ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Διακόσμηση: Αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
    Συμβουλές:
  • Για πιο έντονο άρωμα: Μπορείτε να προσθέσετε λίγο επιπλέον ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
  • Για πιο αφράτη υφή: Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη για περισσότερη ώρα.
  • Για διαφορετικό σχήμα: Μπορείτε να φτιάξετε τη βασιλόπιτα σε μικρά ατομικά κεκάκια.
    Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!
    Μήπως θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για το έθιμο της βασιλόπιτας και τον συμβολισμό του νομίσματος;
    Θα ήθελες να δεις και μια φωτογραφία από μια έτοιμη βασιλόπιτα για να πάρεις ιδέες για τη διακόσμηση;μ