Η συνταγή για μελομακάρονα είναι παραδοσιακή και δημοφιλής κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Ακολουθεί η συνταγή για περίπου 30-40 μελομακάρονα:

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 1 φλιτζάνι (250 ml) ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι (125 ml) ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι (περίπου 2 πορτοκάλια)
  • 1 κουταλιά σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη (200 γρ.)
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 900-1.000 γρ.)
  • 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά, για τη ζύμη)

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη (400 γρ.)
  • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)
  • 1 κουταλιά σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού

Για το στόλισμα:

  • 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση:

Βήμα 1: Προετοιμασία της ζύμης

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
  3. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι (σε 3-4 δόσεις), ανακατεύοντας με τα χέρια ή με μια κουτάλα, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  4. Προαιρετικά, αν θέλουμε, προσθέτουμε καρύδια ψιλοκομμένα στη ζύμη για περισσότερο άρωμα και γεύση.
  5. Πλάθουμε μικρά μακρόστενα μελομακάρονα (ή στρογγυλά, αν προτιμάτε) και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Βήμα 2: Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αν είναι αέρας 160°C).
  2. Ψήνουμε τα μελομακάρονα για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό καφέ χρώμα. Φροντίζουμε να τα παρακολουθούμε για να μην παραψηθούν.

Βήμα 3: Προετοιμασία του σιροπιού

  1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι και το χυμό λεμονιού.
  2. Βράζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να δέσει ελαφρώς. Αν θέλουμε πιο παχύρρευστο σιρόπι, το αφήνουμε περισσότερο να βράσει.
  3. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά.

Βήμα 4: Σιρόπιασμα και γαρνίρισμα

  1. Όταν τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο και είναι ζεστά, τα ρίχνουμε αμέσως στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για περίπου 1-2 λεπτά για να απορροφήσουν το σιρόπι.
  2. Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
  3. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια στην κορυφή για γαρνίρισμα.

Συμβουλές:

  • Αν θέλουμε πιο τραγανά μελομακάρονα, μπορούμε να τα αφήσουμε για λίγο να κρυώσουν πριν τα βυθίσουμε στο σιρόπι.
  • Μην παραλείψετε το μέλι στο σιρόπι, γιατί αυτό δίνει την αυθεντική γεύση.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!