Η συνταγή για μελομακάρονα είναι παραδοσιακή και δημοφιλής κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Ακολουθεί η συνταγή για περίπου 30-40 μελομακάρονα:
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 1 φλιτζάνι (250 ml) ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι (125 ml) ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι (περίπου 2 πορτοκάλια)
- 1 κουταλιά σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη (200 γρ.)
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/4 κουταλάκι αλάτι
- 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 900-1.000 γρ.)
- 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά, για τη ζύμη)
Για το σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη (400 γρ.)
- 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)
- 1 κουταλιά σούπας μέλι
- 1 κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού
Για το στόλισμα:
- 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Προετοιμασία της ζύμης
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι (σε 3-4 δόσεις), ανακατεύοντας με τα χέρια ή με μια κουτάλα, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Προαιρετικά, αν θέλουμε, προσθέτουμε καρύδια ψιλοκομμένα στη ζύμη για περισσότερο άρωμα και γεύση.
- Πλάθουμε μικρά μακρόστενα μελομακάρονα (ή στρογγυλά, αν προτιμάτε) και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Βήμα 2: Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αν είναι αέρας 160°C).
- Ψήνουμε τα μελομακάρονα για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό καφέ χρώμα. Φροντίζουμε να τα παρακολουθούμε για να μην παραψηθούν.
Βήμα 3: Προετοιμασία του σιροπιού
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι και το χυμό λεμονιού.
- Βράζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να δέσει ελαφρώς. Αν θέλουμε πιο παχύρρευστο σιρόπι, το αφήνουμε περισσότερο να βράσει.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά.
Βήμα 4: Σιρόπιασμα και γαρνίρισμα
- Όταν τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο και είναι ζεστά, τα ρίχνουμε αμέσως στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για περίπου 1-2 λεπτά για να απορροφήσουν το σιρόπι.
- Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια στην κορυφή για γαρνίρισμα.
Συμβουλές:
- Αν θέλουμε πιο τραγανά μελομακάρονα, μπορούμε να τα αφήσουμε για λίγο να κρυώσουν πριν τα βυθίσουμε στο σιρόπι.
- Μην παραλείψετε το μέλι στο σιρόπι, γιατί αυτό δίνει την αυθεντική γεύση.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!