Η σκορδαλιά είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που συνηθίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ειδικά σε γιορτές όπως του Αγίου Ανδρέα, που συνδέεται με ψάρια και νηστίσιμα πιάτα. Ακολουθεί μια συνταγή για σκορδαλιά με βάση πατάτα:
Υλικά
- 4-5 μέτριες πατάτες
- 4-6 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με την ένταση που προτιμάτε)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζανιού ξίδι (ή χυμό λεμονιού, ανάλογα με την προτίμηση)
- Αλάτι (κατά βούληση)
- Πιπέρι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία πατάτας
Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε κομμάτια. Βράστε τις σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. - Προετοιμασία σκόρδου
Καθαρίστε τις σκελίδες του σκόρδου. Εάν θέλετε πιο ήπια γεύση, μπορείτε να τις ζεματίσετε για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό. - Πολτοποίηση
Στραγγίστε τις πατάτες και αφήστε τις να κρυώσουν λίγο. Στη συνέχεια, λιώστε τις σε ένα μπολ με έναν πολτοποιητή ή πιρούνι. - Σκόρδο και μείγμα
Λιώστε το σκόρδο (χρησιμοποιώντας γουδί ή πολυμηχάνημα) και προσθέστε το στις πατάτες. - Προσθήκη υγρών
Ρίξτε σταδιακά το ελαιόλαδο και το ξίδι, ανακατεύοντας συνεχώς με μία κουτάλα ή μίξερ χειρός. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία κρεμώδης υφή. - Τελική προσαρμογή
Προσθέστε αλάτι και, αν θέλετε, πιπέρι. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τη γεύση, προσθέτοντας περισσότερο ξίδι ή σκόρδο αν χρειάζεται. - Σερβίρισμα
Η σκορδαλιά συνοδεύει ιδανικά τηγανητά ψάρια, παντζάρια ή χόρτα.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη! 😊